Igazi karácsonyi sütemény!
Mivel pár napot pihentetni kell, hogy visszapuhuljon, korábban el kell készíteni.
Hozzávalók:
Tésztához:
50 dkg liszt
15 dkg porcukor
1 késhegynyi szódabikarbóna
4 ek. olvasztott méz
3 ek olvasztott zsír ( vagy 10 dkg margarin)
1 egész tojás (villával felverve)
4 ek. tej
egy kevés fahéj (elhagyható)
Töltelékhez:
1/2 liter tej
10 dkg búzadara
25 dkg margarin
20 dkg porcukor
2 cs. vaníliás cukor
1 tojássárgája
sárgabarack lekvár
Mázhoz:
20 dkg étcsokoládé
20 dkg vaj
Elkészítése:
A tészta alapanyagaiból félkemény tésztát gyúrunk. Ha száraz, egy-egy kanál tejjel puhíthatjuk.
A tésztát 4 felé osztjuk. Alaposan kilisztezett felületen kinyújtjuk, és egyesével 200 fokra előmelegített sütőben kisütjük. Sütni margarinnal megkent tepsi hátulján süssük.
Vigyázzunk, mert gyorsan megsül, kb. 6 percet számoljunk egy lapra.
Amíg hol a tésztánk készítsük el a tölteléket. A tejből és grízből készítsünk sűrű tejbegrízt, és hagyjuk kihűlni. A cukrot,vaníliás cukrot és tojássárgáját verjük habosra, és keverjük össze a tejbegrízzel. Mindenképp verjük előtte habosra, különben a krém "darabos" lesz.
Összeállítás:
A grízes töltelék egyik felét kenjük a lapra, majd a simítsunk rá egy tésztalapot. A második lapot kentjük be vastagon lekvárral. Akkor lesz igazi, ha szinte "lucskos" lesz a lekvártól. A harmadik lapra rákenjük a maradék krémet, és az utolsó tésztalappal letakarjuk.
A csokimázhoz törjük össze a csokit, és gőz fölött olvasszuk meg, és keverjük össze a vajjal. Ezt a csokimázt simítsuk rá a negyedik lapra.
Rakjuk hűtőbe, és pár napig pihentessük ott, amíg meg nem puhul.